Dobrze skonstruowana i zbilansowana dieta, w przypadku osób chorujących na cukrzycę, ma bardzo ważne znaczenie dla ich zdrowia. Codzienne menu diabetyków powinno być odpowiednio skomponowane i bogate w warzywa oraz świeże, wartościowe produkty. Oprócz tego, diabetycy nie powinni zapominać o systematycznej i jakże koniecznej, aktywności fizycznej. Poznaj 4 zasady diety dla cukrzyka.
- Jedz produkty bogate w błonnik oraz ryby
- Ogranicz tłuszcz
- Nie spożywaj cukru
- Pamiętaj o witaminach i minerałach
Osoby zmagające się z cukrzycą, oprócz stosowania odpowiednich leków, nie mogą zapominać o kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Aby utrzymać go w normie, musi znać podstawowe w tym zakresie zasady prawidłowego żywienia oraz wiedzieć, jakich produktów nie powinien spożywać, a jakie ograniczać.
1. Jedz produkty bogate w błonnik oraz ryby
Dieta cukrzyka musi składać się z produktów bogatych w błonnik, czyli ryż, kaszę, pieczywo pełnoziarniste, makaronu, warzyw oraz niektórych owoców. Błonnik jest niezwykle istotny w procesie regulacji ilości cukru we krwi. Spożywanie ryb jest również bardzo ważne, ponieważ ich regularne spożywanie wspomaga obniżaniu poziomu tzw. złego cholesterolu we krwi. Każdy diabetyk powinien przynajmniej dwa razy w tygodniu, zjeść dobrą rybę.
2. Ogranicz tłuszcz
To jedna z podstawowych zasad, o której żaden diabetyk nie powinien zapominać. Aby utrzymać poziom cukru w normie, niezbędne jest używanie tłuszczy naturalnych, czyli oliwy z oliwek, oleju rzepakowego lub lnianego. Jest to ważne z tego powodu, że w przypadku osób chorujących na cukrzycę, ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, będących wynikiem spożywania tłuszczu zwierzęcego, jest bardzo wysoka. Nie trzeba rezygnować z mięsa. Jedyne, o czym należy pamiętać, to aby było chude i przyrządzać je na parze, gotować lub grillować.
3. Nie spożywaj cukru
Nie jest tajemnicą, że osoby chorujące na cukrzycę, powinny całkowicie wyeliminować z diety cukier w każdej jego sztucznej formie. Biały cukier i wszelkiego rodzaju produkty, które mają go w swoim składzie w nadmiarze, idą w odstawkę. Oczywiście zawsze należy zadbać o to, aby dieta cukrzycowa nie była monotonna. Tradycyjne przepisy można urozmaicać, aby były smaczniejsze, z zachowaniem wszystkich obowiązujących zasad.
4. Pamiętaj o witaminach i minerałach
Najważniejszą witaminą dla chorego na cukrzycę, jest witamina C. Chorzy na cukrzycę znacznie częściej chorują na choroby spowodowane infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi, dlatego witamina C wzmacnia ich odporność. Najwięcej witaminy C mają takie produkty jak kapusta kwaszona, cytrusy, natka pietruszki, szpinak, truskawki, owoce dzikiej róży, papryka.
Inną bardzo ważną witaminą, o jaką powinni zadbać diabetycy, to B-karoten. Jest ona niezbędna dla prawidłowego widzenia, zwalcza wolne rodniki oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Produktami, które pomogą ją dostarczać, są dynia, marchew, brzoskwinie, morele, brokuły, kabaczki.
Cukrzyca jest chorobą przewlekłą, dlatego tak ważne jest, aby pamiętać o powyższych zasad i poprzez prawidłową dietę, wspomagać cały proces leczenia i łagodzenia objawów choroby.